2022 Mimari Trendler

Minimalist Yaklaşımlar

Annelerimizin kapalı tuttuğu salonlar artık yeni yaşam alanlarımız olurken, oturma odaları plan tasarımlarında yavaş yavaş yer bulamamaya başladı. Bunun yerini, minimum eşya ve doğal malzemeler kullanılması hedeflenen minimalist yapılar almaya başladı. Hem mimari hem de iç mimari tasarımında çok az detay kullanılan bu yapıları minimalist bir yaklaşım kullanarak tasarlamaya çalışırken açık renkler, fonksiyonel eşyalar ve birbiri ile uyumlu dekorasyon ürünlerinden faydalanılabilir. Buradaki amaç, konforu ve yaşam kalitesini arttırmaktır.

Tiny House Evler

Bireyselleşen dünyada günden güne artış gösteren Tiny House evler, 2022’nin mimari trendleri arasında gösteriliyor. İhtiyaca yönelik üretilen özel detay çözümleri ve tek bir konuma bağlı olmamanın verdiği özgürlük hissi, bu evleri çekici yapan özelliklerin başında geliyor. Temel ihtiyaçlar arasında olan mutfak, banyo ve oturma alanı demirbaş olarak tasarlanıyor. Aynı mekânda farklı ihtiyaçlar görülürken, bölücü duvarlar yerine malzeme farklılıklarıyla mahaller birbirlerinden ayrıştırılıyor.

Çok İşlevli Mekânlar

Covid-19’un aniden hayatımıza girişiyle evlerimiz aynı zamanda ofislerimize dönüştü. Yatak odalarımızın veya salonlarımızın bir kısmını çalışma alanları olarak kullanmaya başladık. Küçülen daire metrekareleri ve evde yaşamın hızla yükselişinin farkında olan mimarlar, artık yeni mekânlar kurgularken salonun aynı zamanda sinema salonu olabileceğini, yemek odasının ise çalışma odası olarak da kullanılabileceğini göz önünde bulundurdukları tasarımlar yapıyor. Bu tasarımların çok amaçlı olmasını ise efektli duvar boyaları sağlıyor. Efektli duvar boyası sayesinde kara tahta, yazı tahtası ve projeksiyon perdesi özelliği kazandırılabilen duvarlar, yaşam alanlarını daha işlevsel hale getiriyor.

Doğaya Kaçış

Son yıllarda yükselişte olan doğal yaşam trendi Covid-19 ile kesişince, bahçeli evlere olan ilgi hızla arttı. Bu noktada, bahçe tasarımı yaparken yapının konumuna ve yönelimine dikkat edip, doğru bitkilere ve hava şartlarına dayanıklı, yapıyla uyumlu malzemelerin seçildiğinden emin olmak gerekiyor. Yapıyla uyumlu malzemelere; mermer görünümlü boya, beton efektli boya gibi dekoratif boyalar örnek gösterilebilir. Bu boyalar aynı zamanda dış mekân tasarımlarında kullanılabilecek alternatif malzemelere de örnek olabilir.

Dışarıyı İçeri Alma

Bu yıl yükselişte olan trendlerden bir diğeri de dışarıyı iç mekâna dahil etmek. Hollerde, odalarda ve hatta banyolarda aniden karşımıza çıkabilen bu yarı açık alanlar ile doğal ışığı, temiz havayı ve peyzajı dekorasyona dahil ediyoruz. Boylu boyunca cephede kullanılan bölücüsüz pencere açıklıkları ile de mekânları büyütmek, yeşilden ve doğal ışıktan faydalanmak mümkün.

Sürdürülebilirlik

Her sektörde olduğu gibi yapı sektöründe de sürdürülebilirlik en güncel konular arasında yer alıyor. Daha önceleri farkındalığı olan küçük bir kesim kendi çabaları ile bir şeyler yapmaya çalışsa da artık kullanıcıların da bilinçlenmesiyle akıllardaki sorulara yenileri eklendi; “Yapı üretiminde ve dekorasyonunda kullanılan malzemeler çevre dostu mu, ne kadarı geri dönüştürülmüş, ne kadarı geri dönüştürülebilir malzeme içeriyor, mevcut yapı hangi enerji çeşidini kullanıyor?” gibi sorular sıkça sorulan sorular arasında.

Renovasyon

Hem sürdürülebilirlik felsefesi hem de düşen gelir seviyesi nedeniyle renovasyon projeleri bu yılın mimari trendleri arasında. Yeni bir yapı inşa etmektense, mevcut olanı restore etmenin karbon salınımını oldukça azalttığı biliniyor. Yeni inşa edilmiş bir yapıda yaşamaya ekonomik gücü yetmeyen veya çevre bilinci nedeniyle mevcut yapılarda yaşamak isteyenler için renovasyon projeleri kurtarıcı oluyor. Bu sayede, düşük maliyetler ve doğru detay çözümleri ile yepyeni bir mekâna kavuşmak mümkün.

Akıllı Ev Tasarımları

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte yapı tasarımlarında da teknoloji kullanımı kaçınılmaz hale geldi. Sesli komutlar, kumanda panelleri veya mobil uygulamalar ile yönetilen aydınlatma, ısıtma ve havalandırma gibi temel işlevlerin yanında artık nesnelerin internetinden de bahsediyoruz.

3D Baskı ile Üretilen Yapılar

Henüz Türkiye’de göremesek de 3D baskı teknolojisi ile üretilen yapılar yükselen trendler arasında. 3D yazıcılarla üretilen bu yapıların, geleneksel inşaattan ortalama 3 kat daha hızlı olduğu ve üretim maliyetini %70 azalttığı söyleniyor. Bu yapıların, geleneksel yapılara oranla çok daha düşük karbon ayak izine sahip olduğunu da ekleyelim.

Yüzen Yapılar

Küresel ısınma ile yükselen deniz seviyesi, yüzleşmek zorunda olduğumuz gerçekler arasında yer alıyor. Bu artışın önlenebilmesi adına belirlenen politikalar ve yapılan düzenlemelerin, gezegenin ve insanlığın geleceğini öngörülen kötü senaryodan kurtaracağı düşünülüyor. Bu noktada, yükselen deniz seviyesi krizine karşılık olarak su üzerinde yüzen insan yapımı oteller, sinemalar, havaalanları ve adalar gibi yapılar şimdiden günümüzde aktif olarak kullanılmaya başlandı. Bilim kurgu filmlerinde sıkça karşımıza çıkan su üstünde yüzen kentleri görecek miyiz bilinmez ama teknelerin formlarının değişmesi ve tekne yaşamının artması, bu geleceğin çok da uzakta olmadığını düşündürüyor.