Kara tahta boyası nedir, nasıl uygulanır ve hangi yüzeylerde kullanılır gibi sorularınızın cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kara Tahta Boyası Nedir

Kara tahta boyası, uygulandığı yüzeyde kara tahta efekti yaratan ve bu yüzeye tebeşirle yazı veya çizim yapma imkanı veren dekoratif bir iç cephe boyasıdır.

Tercih edilme sebebi uygulandığı alanda tebeşirle çizim yapmaya veya yazı yazmaya ve bunları silmeye imkan vermesidir. Kara tahta boyası üzerinde renkli tebeşirler ile yapılabilecekler için bir sınır yoktur.

Kara tahtanın İngilizce karşılığı “chalkboard” olduğu ve kara tahta boyası ilk yurtdışında yaygınlaştığı için Türkiye’de “chalkboard boya” olarak da bilinmektedir.

Kara Tahta Boyası Hangi Yüzeylere Uygulanır

İç cephe duvarlarda, ahşap, mdf vb. yüzeylerde kullanılabilmektedir. Ofis, restaurant, çalışma odası, çocuk odası gibi mekanların iç cephe yüzey dekorasyonunda kara tahta (chalkboard) boyası yaygın olarak kullanılmaktadır.

Restaurant, cafe, bar gibi mekanlarda, özellikle de self-servisle hizmet veren yeme içme yerlerinde daha görünür kılmak menünün kara tahta boyalı bir duvara yazıldığını görebiliriz. Ayrıca bazı mekanlar da giriş kapısının ön kısmında en sevilen ürünlerini yine küçük kara tahta panolara yazarak potansiyel müşterilerine erişmeyi hedeflemektedir.

Evlerde çalışma odaları, mutfak ve çocuk odalarında sıklıkla tercih edilmektedir. Alışveriş listesi, günün yemekleri, evdeki diğer üyelere notlar veya genel olarak yapılacak planları yazmak için mutfakta duvarlar veya dolap kapakları kara tahta boyası ile boyanabilmektedir.

Çalışma odalarında ise yine yapılacaklar listesini oluşturmak, akla geldikçe kolayca listeyi uzatabilmek, o hafta aranacak telefon numaralarını not etmek, post-itler yapıştırmak için kara tahta boyası kullanılmaktadır.

Çocuk odalarında da duvar, şifonyer, kıyafet dolabı, yatak başı gibi çeşitli yüzeylerde farklı amaçlarla kara tahta boyası tercih edilmektedir. Örneğin, kıyafet dolabında hangi eşyaların hangi bölmeye veya çekmeceye konduğu resimlerle ve yazılarla sınıflandırılabilir. Bu boyanın kullandığı odalar, çocukların yaratıcılıklarını geliştirmek için alan yaratmaktadır. Onun haricinde evde merdiven varsa yine çocukların yaratıcılıklarını besleyebilecek şekilde merdiven basamakları kara tahta boyasıyla boyanabilmektedir. Böylece çocuklar basamaklara renkli tebeşirlerle çizimler yapabilir veya bazı sözler yazabilirler.

Eğer tüm duvarın kara tahta olması yerine taşınabilir bir kara tahta istenirse sunta veya ahşap bir kapak boyanarak bir pano yaratılabilir. Kenarlarına da farklı bir renkle çerçeve veya çeşitli kumaş parçaları birleştirilerek süslemeler yapılabilir. Kısacası, kara tahta boyası ile yapılabileceklerin sınırını hayal gücünüz belirlemektedir.

Dekoratif Kara Tahta Boyası Nasıl Uygulanır

Kara tahta boya uygulaması yaparken temelde dikkat edeceğimiz özellikler, aslında herhangi bir dekoratif boya uygulaması yaparken dikkat edeceğimiz şeylerle benzerlik göstermektedir.

İlk olarak boyanın uygulanacağı yüzeyin temizliğinden ve pürüzsüzlüğünden emin olmalıyız. Gerekirse macunla kapama ve/veya zımparayla pürüzsüzleştirme yapılmalıdır ve yüzeyde kesinlikle yağ, kir veya toz olmamalıdır.

Duvara önce bir astar boya yapılması gerekmektedir. Böylece kuruluğundan ve temizliğinden emin olunan yüzey astar sonrası boyaya hazır hale gelmektedir.

Kara tahta boyası yapılacak alan, kesin bir çerçeve oluşturmak ve çerçeveyi taşırmamak için maskeleme bandıyla sınırlandırılabilir.

Kara tahta boyası en fazla %5 oranında su ile inceltilmelidir Boya iyice karıştırılmalı ve homojenliğinden emin olunmalıdır. Karıştırırken kabarcıklar oluşursa boya sürülmeden önce birkaç dakika beklenebilir.

Sonrasında rulo veya fırça gibi bir uygulama aleti ile boyama uygulamasına başlanabilir. Boyanın genellikle iki kat uygulanması tavsiye edilmektedir, katlar arasında en az 3-4 saat beklenmelidir. Son kat atıldıktan sonraki 72 saat boya kurumaya bırakılmalıdır.

Üç günün sonunda kara tahta boyasının olduğu alanın üzerine tebeşirle yazı yazmaya başlanabilir. Silme işlemi için kara tahta silgisi veya hafif nemli bir bez kullanılabilir.

Sandeco Chalkboard (Kara Tahta) Boya Neden Tercih Edilmektedir

Piyasadaki en güvenilir ve tercih edilen boya markalarından biri Sandeco’dur. Özellikle dekoratif boyalar konusunda kendini kanıtlamış bir markadır. Yüzeylerde kara tahta görünümü yaratmak için kullanılan kara tahta boya için de Sandeco Chalkboard ürünü mevcuttur ve özellikleri şu şekildedir:

• Chalkboard ürününün siyah, pembe, kanarya sarısı, krem rengi ve yeşil seçenekleri mevcuttur,

• Tebeşir ile yazı yazılabilmesi için zemin hazırlamaktadır,

• Renk renk tebeşirlerle süslenebilir,

• Modifiye akrilik emülsiyon esaslı, ipek mat görünümlü bir iç cephe boyasıdır,

• Yüksek pigmentasyon özelliklidir,

• Yüzeye yüksek yapışkanlığı sayesinde kabarmaz, çatlamaz ve kolayca temizlenebilir,

• Yeri geldiğinde bir not defteri bazense eğlenceli ve renkli çizimlerle süslenebilecek alanlar oluşturmaktadır,

• Hava alabilme özelliği sayesinde duvarın veya uygulandığı yüzeyin nefes almasını sağlamaktadır.

Ayrıca, Sandeco Chalkboard boyasının uygulama videosunu da izleyebilirsiniz.

Bir başka yaygın kullanım da chalkboard boyası ile birlikte Sandeco Magnetic ürününün kullanılmasıdır. Sandeco Magnetic boya yüzeye mıknatıslı özellik kazandırır. Bu özelliğini kara tahta boyası ile birleştirince hem magnetlerin yapıştırılabildiği hem de renkli tebeşirlerle yazı yazılabilen bir alan oluşturulur. Yani alan hem yazı tahtası hem de mıknatıs özelliği ile kullanılabilmektedir.

Evde kolayca uygulayabileceğiniz çevre dostu ve sertifikalı Sandeco duvar boyaları online mağazamızdan güvenli ödeme ve hızlı kargolama ile satın alabilirsiniz.

Burada cevabını bulamadığınız bir sorunuz kaldıysa bize mesai günlerinde 0850 888 5656 numarasını tuşlayarak veya herhangi bir gün/saatte iletişim formumuzu doldurarak ulaşabilirsiniz.