Afgan Kızı’nın fotoğrafçısı Steve McCurry “Fotoğrafçı” sergisiyle İstanbul’da

Dünyanın en iyi fotoğrafçılarından biri kabul edilen Steve McCurry’nin son 30 yılda dünyanın farklı bölgelerinde çektiği 51 çalışmasından oluşan sergi, 31 Temmuz’a kadar İstanbul Sinema Müzesi’nde sanatseverleri ağırlıyor.

National Geographic Dergisi’nin 1985 Haziran sayısında Afghan Girl (Afgan Kızı: Şarbat Gula) başlığıyla yayımladığı fotoğrafla dünya çapında ünlenen ve yıllar sonra Gula’nın yetişkin halini de görüntüleyen McCurry’nin sergisinde, sanatçının 2011’de objektifine yansıyan İstanbul kareleri ile Ara Güler portresi de yer alıyor.

Elli yılı aşkın süredir çağdaş fotoğrafçılığın en ikonik figürlerinden olan Steve McCurry, bir gazetede çalışmaya başlamadan önce Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde sinematografi okudu. İlk seyahatini Hindistan’a yapan McCurry,  takip eden günlerde giysi ve filmlerin olduğu tek bir çanta ile 6 kıtayı kat etti.

Gücü ve etkisiyle hafızalara kazınan 1985 tarihli “Afghan Girl” (Afgan Kızı: Şarbat Gula) fotoğrafıyla tüm dünyanın tanıdığı McCurry, yaşamının eşsiz renklerini ve formlarını, bazen simetri bazen de ışıkla ölümsüzleştirdi

“İNSANIN YÜZÜNE KAZINMIŞ YAŞANMIŞLIĞIN PEŞİNDEYİM”

Dünya üzerinde dilin ve kültürel sınırların ötesindeki insani deneyimleri anlara sığdırmayı başaran sanatçı, çalışmalarının ana fikrini “İnsanın yüzüne kazınmış yaşanmışlığın peşindeyim” sözleriyle tarif ediyor.

Çektiği karelerdeki insanların yerinde olmanın nasıl bir duygu olduğunu aktarmaya çalıştığını belirten McCurry, fotoğrafçının sorumluluğunun yaşanan durum ve hikâyeleri dürüstçe, bütünüyle ve zamanında dünyaya aktarmak olduğunu dile getiriyor.

İstanbul Sinema Müzesi’nde açılan sergide, sanatçının son 30 yılda dünyanın farklı bölgelerinde çektiği en bilinen ve hatırlanan 51 çalışması ile 2011 yılında İstanbul seyahatinde fotoğrafladığı çalışmaları ve içlerinde Ara Güler’in de yer aldığı hiç yayınlanmamış 6 kare yer alıyor.