Endüstriyel İç Mekânın Cazibesi: LOFT

LOFT

Endüstriyel alanlarda doğup günlük hayata katılan loft mekânlar, 1980’lerden sonra popüler olan bir iç mekân stili olarak öne çıktı. ABD’de New York’ta depo alanı olarak kullanılan ve zaman içinde terkedilen endüstriyel alanlar, ucuz kiralarıyla sanatçılardan büyük ilgi görerek atölye ve stüdyo alanlarına dönüştü.

Sanatçı stüdyolarından genç profesyonellerin kurduğu küçük işletmelere ve ardından konutlara ulaşan loft tasarım, 2000’lere geldiğimizde açık kat planı ve minimal iç duvarlarıyla, dönüştürülmüş fabrikalarda ve depolarda endüstriyel estetiğin temsilcisi haline geldi.

shutterstock_betondeco3-2022

Doğal ışık sunan yüksek tavanları ve büyük pencereleriyle; beton ve tuğla duvarlarıyla benzersiz bir özgürlük sunan bu alanlarda ortaya çıkan tasarım stili, modernistlerin mekân ve çağdaş yaşam kurgusunun da çıkış noktası oldu. Çelik, beton veya ahşap taşıyıcılarla strüktürü sağlanan loft mekânlar, zeminlerindeki ahşap, taş ve betonla alanlarda “ham” bir görüntü yarattı.  

AFIFE BATUR_KUTUPHANESI_1

Loft stile Türkiye’de bazı konut projelerinde yer verilirken, dünyada loft mekânların en yoğun olduğu yerler arasında New York’un Soho ve Tribeca bölgeleri ile Londra Duckland bölgesi öne çıkıyor.

Konu dışı endüstriyel mekân dönüşümü boyutunda ise Türkiye’deki son önemli örnek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bir müzeye dönüştürülen ve aynı zamanda kültür sanat ve bilimin buluştuğu bir cazibe merkezi haline getirilen Kadıköy’deki Hasanpaşa Gazhanesi. 130 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en önemli endüstriyel miraslarından olan tarihi yapı, kapsamlı bir restorasyon sürecinin ardından güçlü bir kamusal alan olarak Müze Gazhane adıyla bir “yaşam alanı” konseptiyle kente kazandırıldı.

3129130_1920x1080

LOFT MEKÂN RENKLERİ

Konut veya ticari amaçlı kullanımında eşsiz bir kentsel estetik sunan loft mekânlardaki renk kullanımı, genelde yapının endüstriyel geçmişine atıfta bulunan tonlardan tercih ediliyor. Yüksek tavanların ve büyük pencelerinden doğal ışık vadeden loftlarda, ışığın yansımasını artırıp ferahlık sağlamak amacıyla bej, gri, ve beyaz gibi açık renkler kullanılıyor. Tasarımcının ve kullanıcının tercihine bağlı olarak odak noktası belirlemek ve vurguyu artırmak içinse, parlak veya tam mat koyu gri ve siyah tonlar ile beton dokulu renkler kullanılıyor.    

shutterstock_1589207737-betondeco

Son dönemde konut loftlarında da büyük ilgili gören doğal beton görünümlü dekoratif efekt boyalar, tarihe ve endüstriyel geçmişe vurguyu güçlendiriyor. Açıkta bırakılan tuğlalar, havalandırma boruları ve kanallar gibi endüstriyel miras fikrene beton görünümü ile harmanlayan tasarımcılar, rengi mekân estetiğinin önemli bir tamamlayıcısı olarak ele alıyorlar.