Japon kültüründe insan ve doğa arasında bir köprü olarak kabul edilen Japon Bahçeleri, kişinin duygu ve düşüncelerini doğanın eşsiz renkleri ve güzellikleriyle bütünleştirip yansıtma fikrini esas alıyor. Evrendeki her şeyin ruhu olduğunu benimseyen bir sanat anlayışının yansıması olan bahçeler, görkemli renk armonisiyle yaşam enerjisi sunuyor.
Japonlar, kendine özgü değerleri ve yaşam felsefesiyle, pek çok ulustan çok daha fazla doğa ile bütünleşmiş bir kültürün temsilcisi. Sanata “yaşamak ve paylaşmak” fikri üzerinden yaklaşan Japonlar, oluşturdukları bahçe sanatı ile insanın güzel duygu ve düşüncelerini doğaya yansıtmayı ve bu sayede doğayla bütünleşmeyi benimsiyor.
Eşsiz renkleri ve güzellikleriyle sonsuz bir renk armonisi sunan Japon Bahçeleri, özgün tasarım ilkeleri ile doğa ve insan ilişkisini simgeleştiriyor ve kendine has bir üslup içinde yorumluyor.
Manzara görüntülerinin minyatür kopyaları gibi tasarlanan bahçelerde dört temel kurgu öne çıkıyor: Kaya bahçeleri; tepe ve göletlerden oluşan gezinti bahçeleri; düz bahçeler ve çay bahçeleri.
Her biri anlam yüklü olan taş, su ada, taş fenerler, çay evler ve köprülerin yapısal tasarım elemanları olarak dikkat çektiği bahçelerde, dört mevsim yeşil bitkilerle birlikte akçaağaç, Japon kiraz çiçeği ağacı, karaçam ve alev ağacı sıklıkla kullanılan türler arasında yer alıyor.
Mükemmellik ve yeniden doğuş gibi hayat enerjisi ile özdeşleştirilen Japon kiraz çiçeği ağacı Sakura, Japon kültürün evrenselleşmiş bitkisi. Bu kültürün ve bahçe sanatının dünyaya seslendiği en önemli sembol olan Sakura, hayranlık uyandıran görkemli silueti ve eşsiz renkleriyle doyumsuz manzaralar; tarifsiz bir yaşam enerjisi veriyor.
Maddi ve manevi anlamlarıyla dünyada benzeri olmayan bir hayat anlayışının ve sanatının temsilcisi olan Japon bahçe kültürü ve sanatı, köklerini yüzyıllar öncesinden alan ve Zen felsefesiyle harmanlanarak bugüne ulaşan güçlü ve büyük bir uygarlığın en zarif dili olarak varlığını sürdürüyor.