Kent arkeolojisi üzerine çalışmalar yürütülen ve uzun yıllardır İstanbul’da Yenikapı gibi büyük kent kazılarında görev yapan akademisyen ve Arkeolog M. Metin Gökçay’ın deneyimlerini aktardığı Kent Arkeolojisi ve İstanbul, arkeolojinin teorisini ve pratiğini tecrübeler üzerinden ele alıyor.

Arkeolog M. Metin Gökçay, Türkiye’de yeterince değerlendirilmeyen konulardan biri olan kent arkeolojisi üzerine kapsamlı bir değerlendirme sunuyor. Gökçay çalışmasıyla, meslek hayatı boyunca İstanbul’da gerçekleştirdiği kazılarda edindiği deneyimleri aktarma çabasında olduğunu belirterek şunları söylüyor: 

“İstanbul gibi pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, insanları kendine hayran bırakan ve benim de her gün hayranlığımı artıran bu eşsiz şehri kazarken edindiğim deneyimlerin benimle birlikte kaybolmasına gönlüm razı olmadı; böylelikle ona olan borcumu bir nebze de olsa bu kitapla ödemeyi umut ettim. Kent arkeolojisinin genel arkeoloji ile birleştiği ve ayrıştığı konular benim de bir üyesi olduğum konunun uygulamacıları olan arkeologlarca daha net olarak anlaşılabilmektedir. Uygulama aşamasında genel arkeolojinin kurallarının kentte yapılan kazılarda bazı sorunlar ortaya çıkardığı bu sorunların kazının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini engellediği tarafımca da tecrübe edilmiştir.”

Arkeolojinin teorisi ve saha pratikleri üzerine düşünme ve çözüm üretme konusunda önerileri de içeren kitap, kolay ve anlaşılır diliyle arkeoloji, sanat tarihi ve mimarlıkla ilgili olanlar kadar arkeolojiyi uzaktan bilenler ve yeni tanışacaklar için de keyifli anekdotlar ile önemli tecrübeler sunuyor.