Doğanın kalbinde konforlu bir tatil vadeden glamping turizmi, dünyada ve Türkiye’de her geçen gün daha fazla ilgi görüyor. Kamp deneyimini lüks konsept içinde sunan glamping tesisleri özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara’da her konforu barındıran çadırlarla doğaseverlere alternatif tatil imkânı sunuyor.
Glamping İngilizce glamorous (cazibeli) ve camping (kamp yapmak) kelimelerinden oluşan ‘lüks çadır tatili’ anlamına geliyor. Kökeni ise 1900’lü yıllarda Avrupalı ve Amerikalı gezginlerin Afrika safari çadırlarını konforlu hale getirme arayışına dayanıyor.
Zengin gezginlerin başlattığı konforlu, lüks ve özgür kamp kültürü yakın dönemde pandemiyle birlikte yeniden canlandı. Hijyen ve izole yaşam zorunluluğu ile pandemi koşullarında beklentilere yanıt veren glamping, turizm sektöründe alışılmış lükse alternatif bir tatil seçeneği olarak öne çıktı.
Dünya genelinde büyük ilgi gören glamping turizmi Türkiye’de de koylarda ve ormanlarda konumlanan tesislerle giderek gelişiyor. Doğanın eşsiz renkleri ve canlılığı, çadırlar ve bu sade buluşmaya eşlik eden konforlu ve şık bir dekorasyon, glamping turizminin ana konseptini oluşturuyor.
Otellerden sıkılan, doğanın ortasında bir çadırda ağaca, çimene, denize, akarsuya karışıp banyo ve hijyen konforunu da yaşamak isteyenler, Türkiye’nin kültürel açıdan çok da yabancı olmadığı çadır yaşamını bu çağın versiyonu ile tercih ediyor.
Turizm sektöründe yeni bir alternatif olarak yerini alan glamping hizmetini sunan tesisler, Akdeniz ve Ege kıyıları ile Marmara’da orman içlerinde, en çok da Muğla, İzmir, Çanakkale, Balıkesir ve Kırklareli’de bulunuyor. Glamping meraklıları, farklı konseptlerde tasarlanan gösterişli çadırların yanı sıra, longoz ormanları içinde tamamen doğayla bütünleşik tasarlanmış çadırları da tercih ediliyor.
Bazı glamping tesislerindeki çadırlarda banyo, tuvalet, klima, yatak odası, berjer, veranda gibi imkânların yanı sıra doğada yaşam için hayli lüks sayılabilecek SPA küveti gibi olanaklar da sunuluyor.
Tekne turu, yamaç paraşütü, safari, dalış, masaj, kano, yoga, trekking, at binme gibi etkinlikler de sunan glamping tesisleri, turizm ekonomisinin yeni bir kolu olarak büyümeye devam ediyor.