Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi, Vehbi Koç Vakfı ve Koç Holding’in desteğiyle düzenlenen “Mâziden Âtîye Zarâfet: Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminden Cumhuriyet’in İlk Yıllarına Kadın Kıyafetleri” sergisini sanatseverlerin beğenisine sundu. Serginin ön planında kadın ve moda ilişkisi üzerinden 19. yüzyılda saraylı ve şehirli kadınların Avrupa modasını takip etmesiyle başlayan ve Cumhuriyet’in ilanıyla hız kazanan kıyafet dönüşüm süreci, arka planında ise kadınların çağdaş yaşamdaki rolleri ve elde ettikleri haklar irdeleniyor.
Tarihsel sürece baktığımızda, modanın tarihinin yalnızca kıyafetten ibaret olmayıp alışkanlıklardaki değişim, gündelik yaşamda bıraktığı izler ve sosyal sonuçları içerdiği görülüyor. Bu doğrultuda, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında kıyafetlerde büyük değişim görülüyor. “Mâzîden Âtîye Zarâfet” sergisi bir anlamda toplumda kadınların oynadığı rolü, o rolün gitgide değişmesini de yansıtıyor. Medeni Kanun’la kendilerine eşit haklar tanınan, çağdaş eğitim alma olanağına sahip olan kadınlar kimliklerini kıyafetleriyle ifade ederken, toplumun da aynası olup ülkenin medeniyet seviyesini gösteriyorlar.
İstanbul’dan Ankara’ya eski ve yeni başkentlerdeki kadınların giyim kuşamları ile birlikte yaşadıkları çevreyi de tanıtmaya çalışan “Mâzîden Âtîye Zarâfet” sergisinde, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nun yanı sıra Rahmi M. Koç Müzesi, İnönü Vakfı, Mutlu İlmen, Ayfer Neyzi ve Yapı Kredi Bankası koleksiyonlarından eserler yer alıyor. Sergi vesilesiyle elbiseleri ilk kez bir arada sergilenen Latife Hanım, Mevhibe İnönü ve Afet İnan’ın öncü rolleri de dikkat çekiyor.
Cumhuriyet’in 100. Yılı dolayısıyla 100 eser ile oluşturulan sergide, toplumun seçkin kesiminden kadınlara ait, pek çoğu terzi ve mağaza etiketi taşıyan gelinlikler ile özel günlerde ve davetlerde giyilen elbiseler, sokak kıyafetleri, binici kıyafetleri, çanta, ayakkabı ve şemsiye gibi aksesuarlar ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
“Mâzîden Âtîye Zarâfet” sergisinde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e özel bir bölüm de bulunuyor. Özel bölümde, Atatürk’ün Ömer M. Koç Koleksiyonu’ndan alınan ithaflı fotoğrafların yanı sıra Sadberk Hanım Müzesi ve Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonlarında korunan giysileri ve özel eşyaları sergileniyor. Bu etkileyici son bölümde ayrıca, Anıtkabir Müzesi’nde korunan, orijinal üzerinden alınan ölçülerle Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nde dikilen frak ziyaretçilere unutamayacakları bir an yaşatıyor.
Türkçe ve İngilizce olarak kitabı da hazırlanan sergi, İstanbul’da Çamlıca Tepesi’nin eteğindeki Nakkaştepe’de yer alan Abdülmecid Efendi Köşkü’nde ziyaretçilerini ağırlıyor. “Mâzîden Âtîye Zarâfet” sergisi 17 Mart 2024 tarihine kadar pazartesi günleri hariç 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.