Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sunacak fikir ve yaklaşımların ele alındığı 5. Dijital CEO ve Liderler Zirvesi, Cumhuriyetin 100. yılında önde gelen kurumların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla İzmir’de gerçekleştirildi.
Buluşmada, San Deco Yönetim Kurulu Başkanı Gülperi Odabaş, “Topluma İlham Veren ve Değer Katan Kadın Yöneticiler” ödülünü aldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR’ın açılışını yaptığı buluşmada, Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın “Teknolojik gelişmelerin tarihe etkisi” konulu konferansı büyük ilgi gördü.
Zirvede ”sanayi ve üretim” süreçlerini değerlendiren San Deco Yönetim Kurulu Başkanı Gülperi Odabaş, iş gücü ihtiyacıyla uyumlu bir eğitim planlamasının Türkiye için kritik önemde olduğunu vurguladı.
Nitelikli eğitim ve bu doğrultuda insan kaynağı geliştirmede yaşanan sıkıntıların işsizlik sorununu artırdığını söyleyen Odabaş, Türk sanayinin ucuz göçmen iş gücüne dayalı bir insan kaynağı modelini sürdürülebilir bir kaynak olarak benimseyemeyeceğine dikkat çekti.
Türk sanayinin uzun yılların emeğiyle oluşan tecrübesini, bilgi ve birikimini genç nesillere aktarması gerektiğini belirten Odabaş, “Türk sanayinin tecrübesi, Türkiye’nin tecrübesidir; bu topraklara aittir ve geleceğimiz için bu toprakların insanlarıyla büyümesine ihtiyaç vardır” diye konuştu.
Katma değerli üretimin önemine değinerek, yeşil ekonomi ve dijitalleşmeyi önemli fırsat alanları olarak değerlendirdiğini anlatan Gülperi Odabaş, tasarım odaklı üretimin ise büyük fırsat alanları barındırdığını söyledi.
Odabaş, “Artık tasarıma dayalı üretimler dünya genelinde başlı başına bir üretim ve tüketim trendine dönüştü. Faaliyet gösterdiğimiz boya sektörü açısından da tasarım odaklı ürünlerin sunduğu fırsatları var. San Deco olarak düz boyayı Ar-Ge çalışmalarıyla özgün üretimlere dönüştürerek efekt boyalarla dekoratif pazarda farklı bir ürün gamı ortaya koyduk. Oluşan bu özgün ürün grubuyla, boyanın sadece bir yüzey kapatıcı olmadığı, mekân tasarımın önemli bir parçası olduğu tezini kanıtladık. Bu çabanın sonucunda büyüme potansiyeli olan niş bir üretim alanı oluştu. Tasarım fikri temelinde geliştirdiğimiz bu ürün ve uygulamalarla, bugün New York’ta, Florida’da, Orlando’da, Köln’de ve diğer dünya kentlerinde sayıları hızla artan temsilciliklerimizle büyüyen özel bir pazar gelişti.”
Elde edilen sonuçları, ulusal ve uluslararası düzeyde tasarım ve katma değerli üretim fikrinin boya sektöründe vücut bulmuş hali olarak değerlendirdiğini söyleyen Gülperi Odabaş, Türkiye’nin doğru adımları atarak yenilikçi, rekabetçi ve tasarım odaklı özgün üretimler yapan ülkelerden biri olabileceğini kaydetti.