Günümüzün en çok tartışılan konuların biri olan yapay zekâ ile doğal zekâ ilişkisinin ele alındığı kitap, Roger Penrose ve Emanuele Severino arasında insan ve makine bilinci kavramları hakkında bir diyaloğu merkezine alıyor. Yapay Zekâya Karşı Doğal Zekâda yazarlar, bir “bilinç” biçimi olmadan gerçek “zekâya” sahip olunabilir mi sorusuna yanıt arıyor.  

Roger Penrose ve Emanuele Severino’nun yanı sıra Mauro D`Ariano, Federico Faggin, Ines Testoni, Giuseppe Vitiello`nun aydınlatıcı makalelerinin yer aldığı kitapta, yapay ve doğal zekânın farkları değerlendiriliyor. 

Kitapta, gerçekliğin muammalı bir “aynası” olarak tasarlanan bilinç, bilim ve teknoloji ilişkisi içinde ele alınırken; bu fenomen nereden geliyor, bazı “cihazlarda” tekrarlanabilir mi, bugün bir bilinç teorimiz var mı, makine öğrenimi veya bilişsel hesaplamanın vaat ettiği gibi düşünen bilinçli makineler inşa edecek miyiz? gibi sorgulamaların yer aldığı ilham veren tartışmalar yapılıyor. 

Yazarlar tamamen farklı bakış açılarından olsalar da, bir “bilinç” biçimi olmadan gerçek “zekâya” sahip olmanın neredeyse imkânsız olduğu fikrinde birleşiyor gibi görünüyor.