Sedef Boya Uygulaması Hakkında Her Şey

Sedef boya nedir, sedef boya uygulaması nasıl yapılır, sedef boya nasıl temizlenir ve 2021 için en trend sedef boya renkleri nelerdir gibi sorularınız da dahil, sedef boya uygulaması hakkında her şeyi bu içerikte bulabilirsiniz.

Sedef Boya Nedir?

Sedef boya; metalik boya ve simli boya gibi bir son kat iç cephe efekt boya türüdür ve ismini içerdiği sedef pigmentlerden almaktadır. Bu sedef pigmentler sayesinde boya, ışığa göre değişkenlik göstermektedir. Duvar, sıva, brüt beton ve ahşap yüzeylerde, uygun astarı ile beraber uygulanmaktadır.

Sandeco Sedef Boya Özellikleri Nelerdir

Sandeco iç cephe boyalarında sedef boya çeşitleri görebilirsiniz. Sandeco sedef boya özellikleri ise şunlardır:

● İçerdiği sedef pigmentler ışıkta duvarın parlamasını ve ışığın açısına göre renk değiştirmesini sağlar,

● Silinerek temizlenebilir,

● Geçirgendir, bu sebeple yüzeyin nefes almasını sağlar ve nemi dışarıya atabilir,

● Su bazlı bir iç cephe boyasıdır ve kokmaz,

● Düşük uçucu organik bileşen yapısı nedeniyle insan sağlığına zararlı değildir,

● A sertifikalıdır,

● Boyanın yoğun yapısı sayesinde farklı desen uygulamasına imkan verir,

● Parfümlü özelliği sayesinde hoş bir koku bırakır. Sandeco sedef boyalardan olan Arista’nın kendi ürün sayfasından daha detaylı bilgi edinebilir ve sedef boya nasıl yapılır videosu izleyebilirsiniz.

Sedef Boya Uygulaması Nasıl Yapılır?

Sedef boya uygulamasına başlamadan önce alt yüzey hazırlığı tamamlanmalıdır. Boyanın uygulanacağı duvar, pürüzsüz ve temiz olmalıdır. Duvarın yapısına göre macun veya zımpara yapılabilir ve sonrasında astar boya atılabilir. Sedef boya son kat iç cephe boyasıdır. Alttaki boyanın veya astarın su bazlı olması tavsiye edilmektedir.

Boya kutusu ilk açıldığında boya bir spatula yardımıyla iyice karıştırılmalıdır. Sedef boyanın yoğun bir kıvamı olduğu için karıştırılması ve homojen hale gelmesi gerekmektedir.

Boya yapacak kişi eğer bu konuda deneyimli değilse muhakkak küçük bir yüzeyde deneme yapmalı ve elini boya yapmaya ve desen oluşturma işlemine alıştırmalıdır. Boyanın etrafa sıçramaması için zemin örtüsü ve sınırı geçmeden boya yapmak için maskeleme bandı kullanılabilir.

Sedef boya uygulamasını nasıl yapmak istediğinize göre uygulama yöntemi ve kullanılacak uygulama aleti değişmektedir.

Eğer efekt verilmeyecek sadece sedef boya sürülüp kurumaya bırakılacaksa, boya bir rulo veya fırça yardımıyla yukarıdan aşağıya yapılmalı ve fırça ileri geri hareket ettirilmemelidir. Yoksa boyanın dokusu bozulur ve homojen görüntü sağlanamaz.

Düz boya olan kuru bir yüzeye, farklı veya aynı renkteki sedef boya ile desen verilebilir. Bunu yapmak için efekt tamponu veya süngeri kullanılabilir. Ayrıca, sedef boya sürüldükten sonra boya henüz yaşken üzerinden efekt tamponu veya süngerle geçerek desen vermek de başka bir sedef boya uygulama türüdür. Bu yöntemde geniş yüzeylerde uygulama yapabilmek için iki kişi birlikte çalışabilir. Bir kişi boyayı yaparken, diğer kişi boya kurumadan sünger veya efekt tamponu ile şekil verebilir.

Sedef Boya Nasıl Temizlenir?

Sedef boya temizliğini iki farklı şekilde düşünebiliriz, birincisi boya yapılırken istenmeyen yüzeylere gelen boya ve diğeri de sedef boya uygulanmış olan duvarın temizliği.

İstenmeyen yüzeye damlayan veya sıçrayan boyaların kurumadan bir bez veya sünger yardımıyla temizlenmesi önerilir. Temizlikte kullanılacak malzeme ise yüzeye göre değişiklik gösterebilir. Boya daha yaş ise ıslak ve hafif deterjanlı bir bezle kolayca temizlenebilir.

Sedef boya uygulanan yüzey temizliğinde ise çok hassas davranılmalıdır. Sedef boyanın uygulandığı duvar, düz boyadaki gibi pürüzsüz olmamaktadır. Temizlik yaparken bu dokuyu bozmak ve rengi değiştirmek istemeyiz.

Peki, sedef boya nasıl temizlenmelidir? Kuru olan duvarda ıslak bir bezle temizleyebiliriz. Çamaşır suyu, sirke gibi yüzeyi aşındırabilecek temizlik malzemelerinden kaçınmalıyız. Onun yerine nemli bir bez kullanmak yeterli olacaktır. Duvarın çok görünmeyen bir kısmında deneme yapılabilir. Hem boyanın rengi hem de bezin kendisi kontrol edilir, istenmeyen bir durum oluşmadıysa temizlik duvarın tamamına yapılabilir.

2021 İçin En Trend Sedef Boya Renkleri

Duvar için sedef boya rengi seçerken elbette mekanda kullanılacak olan eşya ve mobilyalar da göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü iç cephe duvarı ve dekorasyonunun uyumlu olması önemlidir.

2021’de en trend sedef boya renkleri ise pastel tonlardır. Pastel sarı, mavi, yeşil ve turuncu 2021’de en çok tercih edilen sedef boya renkleridir. Dekorasyonunuz için canlı renkler de seçebilirsiniz. Sandeco Arista sedef boya kartelasında hem pastel hem canlı renkler için daha fazla seçenek bulunmaktadır.